Польща хоче замінити російський газ на норвезький - FT

У листопаді газотранспортні компанії Польщі домовилися спільно працювати над проектом балтійської труби, що поєднає Польщу з газовими родовищами Норвегії

Про це пише газета Financial Times.

Зокрема, відомо, що у листопаді 2018 року, газотранспортні компанії Польщі, Gaz-System, та Данії, Energinet, домовилися спільно працювати над проектом балтійської труби, що поєднає Польщу з газовими родовищами Норвегії.

А вже в грудні польська державна нафтогазова компанія PGNiG, підписала ще одну угоду про постачання зрідженого природного газу зі США. У середині січня, ця ж компанія отримала три нові ліцензії на видобуток газу в норвезькій акваторії.

Польські держслужбовці мають надії, що ці ініціативи не тільки дозволять країні позбутися залежності від російського газу, але й допоможуть Польщі стати регіональним газовим хабом, що постачатиме надлишок газу до Центральної та Східної Європи.

Нагадаємо, Польща отримує 11 з 17 млрд кубометрів газу, які імпортує, від російського "Газпрому".

Однак чинний контракт закінчується у 2022 році, й Польща заявила, що не має наміру його продовжувати через випадки порушення постачання за останні півтора десятиріччя.

Втім, чи буде готова балтійська труба до завершення контракту з Газпромом - невідомо. Також процес ускладнює той факт, що десь у Балтійському морі, ця труба має перетнутися з конкурентом у вигляді "Північного потоку-2", який реалізує Кремль.