Кремль пропонував штабу Трампа свій план щодо Донбасу через Дерипаску, - ЗМІ

Російський бізнесмен Олег Дерипаска міг бути ключовою сполучною ланкою в комунікації між Кремлем та командою нинішнього президента США Дональда Трампа, зокрема екс-головою його виборчого штабу Полом Манафортом

 Пише британська газета The Guardian.

При цьому однією з важливих тем такої комунікації був вигідний для Росії план врегулювання конфлікту на Донбасі, відзначає видання. 

У серпні 2016 року, у розпал передвиборчої кампанії у США, Манафорт обговорював подібний план у Нью-Йорку з росіянином Костянтином Килимником - його "давнім помічником, який імовірно мав зв'язки з російською розвідкою", нагадує The Guardian. Зустріч відбулася за кілька днів після того, як Килимник зустрівся в Москві з Олегом Дерипаскою - "могутнім олігархом та близьким союзником російського президента Володимира Путіна", як пише про нього британська газета.

Напередодні цих переговорів Килимник написав Манафорту електронною поштою, що хотів би проінформувати його про зустріч з Дерипаскою (його росіянин описав як "людину, яка кілька років тому презентувала вам найбільшу банку чорної ікри").

У своєму листі Манафорту Килимник зазначає, що Дерипаска попросив його "передати вам кілька важливих повідомлень". У підсумку на зустрічі в Нью-Йорку Манафорт, який на той момент ще керував виборчим штабом Трампа, обговорював з росіянином варіант цікавого Москві плану щодо врегулювання конфлікту на сході України.

Як вважають колишні фахівці розвідувальних служб США та високопоставлені американські екс-прокурори, з якими поспілкувалася The Guardian, у подібних переговорах Дерипаска міг виконувати роль сполучної ланки, транслюючи інтереси Кремля.

"Дерипаска - ключовий "підручний" та значущий олігарх у путінській олігархічній системі", - нагадує Стівен Холл, колишній голова операцій ЦРУ в Росії.

"Дерипаска міг отримувати "цінні вказівки" від Кремля про те, чого хоче Росія, включаючи зняття санкцій та врегулювання ситуації в Україні таким чином, який би відповідав інтересам РФ, - вважає Холл. - Схоже, що ланцюг комунікації виглядав так: Путін - Дерипаска - Килимник - Манафорт ".

 

The Guardian зазначає, що Килимник десять років працював із Манафортом, коли той був політичним консультантом та співпрацював як з Дерипаскою, так і з проросійськими політсилами в Україні.

Про факт та деталі вищеописаної зустрічі Манафорта з Килимником стало відомо в січні 2019 року через випадковий виток юридичних документів, пов'язаних із судовим розглядом навколо Пола Манафорта - його ініціювала комісія спецпрокурора Роберта Мюллера, яка розслідує можливі зв'язки штабу Трампа з Росією та втручання РФ в американські вибори.

У цих документах також зазначається, що "мирний план" по Україні Манафорт і Килимник обговорювали більше одного разу.

Тепер, припускає The Guardian, Дерипаска може стати однією з ключових фігур розслідування Мюллера.

"Це [дані про зустрічі Манафорта з Килимником] ставить питання про те, чи збереже Мюллер і надалі інтерес до Дерипаски в своєму розслідуванні", - заявив виданню Майкл Зельдін, колишній федеральний прокурор, фахівець із боротьби з відмиванням грошей.

За словами Зельдіна, висунуті Москвою "мирні плани" щодо України могли бути для Кремля одним з інструментів, за допомогою яких РФ сподівалася домогтися скасування чутливих економічних санкцій, введених після анексії Криму та вторгнення на схід України.

У свою чергу, Нік Акерман, колишній помічник прокурора Уотергейтського скандалу, зазначив: "Схоже, цілком ймовірно, що Мюллер зосередиться і на Дерипасці, коли вивчить [зв'язок] Манафорта та Килимника".

Йому вторить і колишній глава московського бюро ЦРУ Стівен Холл: "Зв'язок Манафорта з Дерипаскою вкрай важливий [...] По суті це зв'язок між Трампом і Путіним".