Прорив греблі у Бразилії: кількість жертв зросла до 65

Внаслідок прориву греблі поблизу муніципалітету Брумадінью на південному сході Бразилії офіційно підтверджено 65 смертей

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Зниклими безвісти вважаються 279 осіб, тож число загиблих може зрости, кажуть рятувальники.

"На жаль, украй малоймовірно знайти тих, хто вижив", - сказав речник місцевих пожежних та рятувальних служб в інтерв'ю телеканалу Globo News.

26 січня востаннє виявили живих потерпілих унаслідок техногенної катастрофи.

Рятувальники за допомогою спеціальної техніки намагаються виявити тіла загиблих, а також завдяки функції геолокації в мобільних телефонах. Водночас, мул повільно висихає, тож рятувальники почали працювати в раніше недоступних для них місцях, вишукуючи тіла загиблих.

Місцева влада повідомляла, що в пошуково-рятувальних роботах беруть участь близько 200 рятувальників. До робіт залучили спецтехніку, зокрема і 13 гелікоптерів.

Органи влади евакуювали з зони лиха близько 24 тис.и людей. Також днями стало відомо, що Ізраїль надіслав 130 військовослужбовців та 16 тонн спеціального оснащення на допомогу місцевим рятувальникам.

У бразильській гірничодобувній компанії Vale SA, якій належав об'єкт, де сталася катастрофа, розповіли, що внаслідок прориву греблі розлилося близько 12 млн кубометрів мулу, який поховали під собою як будівлі компанії, так і сусідні населені пункти. Втім, місцеві ЗМІ стверджують про іншу цифру - 13 млн кубометрів.

Раніше суд заморозив понад $3 млрд на рахунках Vale SA, які планується спрямувати на компенсацію завданої шкоди. Водночас, міністерство охорони довкілля наклало на Vale SA штраф у розмірі 250 млн реалів (€58 млн - ред.).