Скандал у Польщі: лідера партії влади Качинського звинуватили в таємному веденні бізнесу

Польське видання Gazeta Wyborcza стверджує, що має записи секретних переговорів лідера партії влади Право і справедливість (ПіС) Ярослава Качинського з австрійським бізнесменом Геральдом Біргфеллнером щодо будівництва хмарочосів у Варшаві

Згідно з матеріалами видання, Качинський і Біргфеллнер нібито обговорювали перспективи будівництва двох хмарочосів у центрі Варшави. Сума інвестицій мала становити 1,3 млрд злотих.

"У двох баштах-близнюках (які мали назвати іменами братів Качинських) висотою 190 метрів хотіли розмістити квартири, готель і резиденцію фонду Інституту імені Леха Качинського", - йдеться у статті

Будинки мала побудувати компанія Srebrna, яка належить фонду імені Леха Качинського. До складу ради фонду входить і Ярослав Качинський.

У свою чергу, інвестиції проекту мала підготувати фірма Біргфеллнера. Gazeta Wyborcza стверджує, що австрійська компанія виконала роботи, проте Srebrna відмовилася оплатити її послуги в розмірі 39 млн злотих.

У розмові Качинський пояснив Біргфеллнеру, що проект довелося зупинити через відсутність згоди місцевої влади Варшави та велику зацікавленість ЗМІ в цьому питанні. Качинський порадив підприємцю вирішити свої претензії щодо несплати через суд.

"Якщо ми не переможемо на виборах, ми не будемо будувати хмарочос у Варшаві ... Якщо громадськість дізнається про будівництво хмарочоса перед парламентськими виборами, це може стати політичною смертю для ПіС", - нібито сказав Качинський.

Додамо, що партія Качинського програла вибори мера в Варшаві.

Gazeta Wyborcza не звинувачує політика у веденні незаконного бізнесу, але робить акцент на його секретності. Проект був конфіденційним, Біргфеллнер мав керувати ним через дві компанії, названі Nuneaton i K-Towers.

У ПіС вже висловили протест у зв'язку з публікацією видання. Прес-секретар партії Беата Мазурек назвала матеріал "псевдорозслідуванням", чутками і спекуляціями.

Цього року восени в Польщі мають пройти парламетські вибори. В умовах поляризації суспільства скандал може істотно змінити передвиборчі розклади на користь опонентів партії влади.