Відправлений Росією до Венесуели літак раніше незаконно літав до Криму

До Венесуели вилетів літак РФ, який здійснював незаконні польоти до окупованого Криму

Про це йдеться в заяві моніторингової групи, оприлюдненій на сайті Майдану закордонних справ.

"Моніторингова група "Інституту чорноморських стратегічних досліджень", "Майдану закордонних справ" та BSNews (BlackSeaNews – ред.) повідомляє, що літак російської авіакомпанії Nordwind Airlines з місцем базуванням у Москві, бортовий номер VP-BJG, задіяний у підготовці перевороту у Венесуелі", - йдеться в заяві.

28 січня 2019 року о 14:00 за місцевим часом Boeing 777-2Q8(ER) з бортовим номером VP-BJG авіакомпанії Nordwind Airlines вилетів з міжнародного аеропорту "Внуково" до міжнародного аеропорту Каракаса.

Салон літака вміщує до 550 пасажирів. Прибуття до столиці Венесуели було заплановане на 28 січня 2019 року о 20:10 за м.ч.

За даними моніторингової групи, цей літак у вересні 2018 року перевозив пасажирів до аеропорту Сімферополя в окупованій АР Крим.

Наразі він внесений до "чорного списку" суден, які незаконно здійснюють польоти до окупованого Росією півострова.

"Наголошуємо на доцільності запровадження міжнародних санкцій у сфері цивільної авіації щодо російських авіакомпаній та літаків, задіяних у незаконних авіаперевезеннях до та з окупованої АР Крим", - йдеться у заяві.

Моніторингова група постійно публікує бази даних повітряних суден, які задіяні у незаконних регулярних пасажирських авіаперевезеннях до окупованого Криму та надсилає їх до офіційних інституцій ЄС та США.

Зокрема, листи з детальними базами даних були надіслані до посольств країн ЄС та США в Україні, Верховній представниці Європейського Союзу Федеріці Могеріні та до Міністерства фінансів США.

Згаданий Boeing 777-2Q8(ER) з бортовим номером VP-BJG російської авіакомпанії Nordwind Airlines здійснював також авіаперевезення до аеропортів Туреччини та Італії.

3 грудня 2018 року цей же літак здійснив рейс із Москви до Каракасу й у зворотному напрямку.