Витрати на майнінг біткоїна перевищили його вартість

Аналітики з JPMorgan Chase & Co підрахували, що вартість майнінгу одного біткоїну перевищує реальну вартість самої криптовалюти

Про це повідомляє Naked Science з посиланням на Bloomberg.

Ключову частину витрат на “майнінг” біткоїнів складає оплата електроенергії, необхідної для роботи потужних і енерговитратних комп'ютерів.

Так, у VI кварталі 2018 року витрати на створення одного біткоїну склали в середньому $ 4060, що значно вище його поточної вартості. Наразі біткоїни торгуються нижче $ 3600.

Китайські біткоїн-майнере знайшли способи значно скоротити ці витрати. Вони відкрили виробництво криптовалюта в безпосередній близькості від виробників електроенергії, уклавши з ними угоди про прямі закупівлі необхідного ресурсу. За словами аналітиків з JPMorgan, це дозволяє в середньому платити "за все" близько $ 2400 за один біткоїн.

Однак, незважаючи на зростаючі витрати, багато західних біткоїн-майнерів поки не зупиняють “виробництво” криптовалюти. Радше навпаки — фахівці виявили, що в деяких країнах (Чеській Республіці, США та Ісландії) виробничі потужності дещо зросли.

На думку аналітиків, якщо на ринку біткоїнів залишаться тільки китайські майнери з низькими витратами, граничні витрати можуть впасти до рівня менше $ 1260 за біткоїн.