Німецька армія відчуває дефіцит солдатів і техніки, – звіт

Незважаючи на істотне поліпшення фінансування в цьому році, німецьким збройним силам не вистачає персоналу, а стан бойової техніки залишає бажати набагато кращого

Про це йдеться в новому звіті німецького парламенту, повідомляє Deutsche Welle.

Найбільшою проблемою, на яку скаржилися солдати бундесверу, був брак обладнання, незважаючи на неодноразові обіцянки уряду, починаючи з саміту НАТО 2014 року, змінити ситуацію.

На кінець 2018 року на активній службі перебувала 181 тисяча осіб. Згідно з планами, бундесвер, зросте до 203 тис. до 2025 року.

Хоча армія і зростає, число новоприбулих солдатів у німецьких збройних силах скоротилося до 20 тис., найнижчого рівня в їх історії. Бундесвер продовжує зростати, але набирає все менше нових співробітників і стає старшим. Це пов'язано з тим, що подовжуються терміни чинних контрактів.

Що стосується матеріального забезпечення, то запчастин до бойової техніки не вистачає, і сама вона нерідко виходить із ладу.

Зокрема, в стані бойової готовності знаходяться менше половини танків, кораблів і літаків, що стоять на озброєнні. З двох танкерів ВМС у другій половині 2018 року обидва стояли в портах через пошкодження двигунів. Велика частина підводних човнів вийшла з ладу того ж 2018 року. "Жоден з них не працює на повну силу", - йдеться в матеріалах, додавши, що лише деякі корвети і фрегати були готові до дій. Також не вистачає одягу і спорядження.

Уповноважений Бундестагу з питань збройних сил Ханс-Петер Бартельс при цьому похвалив оборонний бюджет на 2019 рік, який досягає 41,2 млд євро, що майже на 5 млрд євро перевищує торішню цифру. Якщо збільшення витрат триватиме такими темпами, то країна зможе досягти поставленої правлячою коаліцією мети - 1,5% ВВП на оборону до 2024 року.