Росія хоче усунути Порошенка та отримати в Україні менш антиросійський парламент, - розвідка США

Росія намагатиметься завадити чинному президенту України Петру Порошенку утримати владу та сприятиме обранню проросійської Верховної Ради

Про це йдеться у звіті розвідувальної спільноти США.

"Україна пройде президентські вибори у березні 2019 року, а парламентські вибори - восени. велике поле кандидатів у президенти, високий рівень недовіри до політичних еліт і відсутність чіткого фаворита перегонів може надати конкурентам президента України Петра Порошенка, менш відомим кандидатам і політичним новачкам можливість звернутися до українських виборців, багато з яких не визначилися. Росія вживає заходів для впливу на ці вибори, застосовуючи низку інструментів для впливу і використовуючи слабку економіку, поширену корупцію, кіберуразливість та громадське невдоволення у надії усунути Порошенка та привести до влади менш антиросійський парламент", - повідомляє американська розвідка.

Крім того, розвідка США вважає малоймовірним масштабний військовий наступ Росії в 2019 році, якщо жодна зі сторін не вдасться до заходів, що серйозно порушать статус-кво іншої.

Також американська розвідувальна спільнота прогнозує зростання напруги в Чорному та Азовському морях, оскільки "кожна зі сторін стверджує свій суверенітет і військово-морські можливості".

"Росія продовжить свої військову, політичну та економічну дестабілізаційні кампанії проти України, щоб спробувати завадити зусиллям Києва інтегруватися в ЄС і зміцнити зв'язки з НАТО. Перехоплення Росією українських кораблів у Керченській протоці та затримання кораблів у листопаді 2018 року демонструє готовність Росії обмежити свободу України, провадити політичний тиск на керівництво країни, особливо на тлі виборів в Україні цього року", - йдеться у звіті.