У Києві шахраї ошукували літніх людей за різними схемами

$6 тис. - така ціна "врятування від судимості" від київських шахраїв. Аферисти під виглядом грошової реформи обмінювали заощадження пенсіонерів на фантики від цукерок. В Солом’янському районі столиці літні жінки віддали псевдолікарям майже 500 тис. грн

Про це повідомляє програма "Поліцейська хвиля", що виходить на каналі Еспресо.TV.

Шахраї працювали за так званою схемою "Ваш син у поліції". Телефонували літнім людям вночі, представлялись родичами, жалілись, що спричинили ДТП і просили допомогти уникнути ув’язнення. Начальник столичної поліції повідомив, що одного із зловмисників вже затримали. Жителю Луганщини і його поплічнику інкримінують три злочинних епізоди. Нагадав очільник поліції м. Києва - Андрій Крищенко і про те, як нещодавно викрили ще одну злочинної групу аферистів із Молдови, які орудували на Лівобережжі столиці.

"Може я йому погадала, а може, щось і продала!" - виправдовується підозрювана у шахрайстві, яка винесла із квартири пенсіонера 24 тис. грн. Нині кримінальну родину підозрюють у десяти злочинних епізодах. Пройдисвіти вдавали із себе працівників соціальної служби, лякали девальвацією і обмінювали заощадження літніх людей на сувенірні купюри.

"Я збирав собі на чорний день, на поховання, а залишився без копійки!", - згадує візит таких махінаторів Віктор Ігнатович із Дніпровського району столиці. Цієї весни дідусю виповнюється 90 років. Пенсіонер розповів, як напередодні інциденту йому начебто подзвонили з місцевої поліклініки, щоб перевірити контактні дані і адресу, а згодом в квартиру завітали дві незнайомки. Старша із жінок показала посвідчення працівниці міністерства соціальної політики, молодша представилась стажеркою. Жінки вмовили пенсіонера показати заощадження, мовляв, мають переписати номери банкнот. Щойно чоловік втратив пильність, зловмисниці викрали 30 тис. грн.

У Національній поліції відзначили, декого із потерпілих псевдо соціальні працівники відкрито грабували.

"У жінки було багато грошей, і підозрювані зрозуміли, що без відвертого криміналу тут не обійтися. Вони побили літню жінку, зламали їй руку", - розповідає Артем Захарець - заступник начальника кримінальної поліції Дніпровського УП у Києві.

Юристи радять потерпілим від шахрайських дій подавати цивільний позов про відшкодування зловмисниками завданих збитків. Експерти ж закликають літніх людей бути пильними, не відчиняти двері незнайомцям, а в разі підозри на аферу негайно звертатись до поліції.