Верховний суд Венесуели заборонив Гуайдо виїжджати з країни

Верховний суд Венесуели заборонив лідеру опозиції Хуану Гуайдо виїжджати з країни

Про це повідомив глава Верховного суду Венесуели Майкель Морено у вівторок в ефірі місцевого телебачення, передає "Голос Америки"

Суд постановив заблокувати усі банківські рахунки на ім'я Гуайдо і угоди з належним йому майном, не дивлячись на попередження Вашингтона про "серйозні наслідки" таких дій.

Верховний суд також задовольнив запит генпрокурора Венесуели Тарека Сааба про початок попереднього розслідування проти Гуайдо за звинуваченнями в допомозі іноземним державам у втручанні у внутрішні справи країни.

Гуайдо, як спікер парламенту, має імунітет від кримінального переслідування, дозволити яке може тільки Верховний суд. Втім, вища судова інстанція країни, яка лояльна до Ніколаса Мадуро, оперативно надала дозвіл прокуратурі почати розслідування проти Гуайдо.

Видання зазначає, що ймовірно, це є відповіддю на широкомасштабні санкції, які ввели США проти державного нафтового концерну PDVSA. Про ці санкції Вашингтон оголосив у понеділок, 28 січня.

Санкції означають, що державна нафтова компанія не зможе виконувати зобов'язання за контрактами зі споживачами в Північній Америці. 

Санкції, які спрямовані на усунення від влади Ніколаса Мадуро, стали найжорсткішими заходами проти 56-річного колишнього профспілкового лідера. Адже Мадуро допустив економічний колапс у країні та втечу мільйонів громадян Венесуели за останні роки.

Крім того, через санкції підвищились світові ціни на нафту і це викликало жорстку реакцію з боку Росії та Китаю, а також перші серйозні кроки проти Гуайдо з моменту, коли він поставив під сумнів легітимність президентства Мадуро минулого тижня.

Радник президента США з національної безпеки Джон Болтон попередив про "серйозні наслідки для тих, хто намагається зруйнувати демократію і нанести шкоду Гуайдо", коментуючи повідомлення про наміри генпрокурора Венесуели переслідувати Гуайдо.

Болтон написав про це у Twitter, назвавши Тарека Сааба "нелегітимним колишнім генпрокурором Венесуели".