Керівництво Запоріжгазу під виглядом ніби-то аварій списувало природний газ на мільйони гривень

Співробітники Служби безпеки України (СБУ) викрили протиправну схему керівництва Запоріжгазу, яка завдала державі багатомільйонні збитки

Про це повідомляє прес-служба СБУ за результатами перевірки критичної інфраструктури у нафтогазовій сфері.

Оперативники встановили, що менеджмент “Запоріжгазу”, контрольним пакетом акцій якого володіє “Нафтогаз України”, штучно списував спожитий природній газ як виробничо-технологічні витрати та ненормовані втрати “під виглядом фейкових технічних аварій”.

Лише за один квартал вартість завищеного обсягу втраченого природного газу внаслідок нібито аварій становить понад 26 млн грн, за словами профільних експертів.

СБУ додала, що протиправні дії посадовців призвели до необхідності покриття штучно створених збитків за рахунок державного бюджету та звичайних споживачів.

“Під час санкціонованих слідчих дій в офісних приміщеннях товариства правоохоронці вилучили, зокрема, підроблені акти технічних аварій, звіти з внесеними неправдивими даними, що підтверджують проведення оборудки”, – зазначили у відомстві.

Відкрите кримінальне провадження за фактом злочину. Голові правління “Запоріжгазу” оголошено про підозру за ч. 2 ст. 364-1 та ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України. Його відсторонено від посади. Триває досудове слідство.