Вибори до Ради: у першій трійці “Батьківщина”, БПП та “Слуга народу” - опитування

Якщо б вибори відбулися зараз, то до Верховної Ради 9 скликання ймовірно пройшли б партії "Батьківщина", "Слуга народу", "БПП – Солідарність", "Опозиційна платформа – За життя", "Громадянська позиція" і "Радикальна партія"

Згідно з опитуванням громадської думки, проведеним 13-27 грудня 2018 року Соціологічною групою "Рейтинг" для Центру досліджень Міжнародного республіканського інституту, ці політсили набирають понад 5% голосів виборців.

Також мають шанс пройти у парламент партії "УКРОП", "Самопоміч" і "Наші", враховуючи похибку дослідження.

Нагадаємо, парламентські вибори мають відбутися в жовтні.

Втім частка опитаних, які заявили про твердий намір брати участь у виборах, - лише 28%.

Ще 40% респондентів заявили, що радше підуть. Радше не підуть 4% опитаних, наміру брати участь у виборах не мають 13%. Ще 15% респондентів не змогли відповісти.

Станом на грудень електоральний рейтинг партій виглядає наступним чином: "Батьківщина" – 17% серед тих, хто піде голосувати, "Слуга народу" – 11%, БПП – 10%, "Опозиційна платформа – За життя" та "Громадянська позиція – по 8%, "Радикальна партія" – 7%, "УКРОП" – 4%, "Самопоміч" і "Наші" – по 3%.

Втім варто зважати, що похибка опитуванні складає не більше 2%, тож співвідношення між деякими політичними силами може бути й протилежним або рівним.

Дослідження для Міжнародного республіканського інституту проводили з 13 до 27 грудня: 2400 постійних мешканців України віком від 18 років, які мають право голосу, інтерв’ювали по домівках. Похибка не перевищує 2%, частота відповідей – 62,7%.

Опитування фінансувало Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).