ЄС створює компанію для обходу санкцій США проти Ірану

31 січня на зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС в Бухаресті буде оголошено про створення агентства, через яке будуть здійснюватися розрахунки за операції між європейськими і іранськими компаніями

Про це повідомляє DW.

Агенція буде необхідна у тому випадку, якщо приватні банки, побоюючись штрафних заходів США, відмовляться їх проводити. Ініціаторами створення компанії стали Німеччина, Франція і Велика Британія. 

Цільова компанія зі штаб-квартирою в Парижі буде діяти як посередницьке бюро. Зокрема, Іран зможе і далі постачати нафту та інші товари в Європу.

Гроші за них це бюро буде направляти не в іранські банки, а європейським компаніям, які продають в Іран промислові товари, медикаменти і продовольство.

При цьому цільова компанія не в змозі захистити європейські компанії від санкцій США - її використання буде цікаво лише тим фірмам в Європі, які націлені на роботу з Іраном і не побоюються заборони доступу до американського ринку.

Створення цільової компанії має і геополітичний вимір - з її допомогою ЄС намагається врятувати угоду з Іраном щодо його ядерної програми.