У Києві пройшла перша щорічна зустріч стейкхолдерів “Укренерго”

Для державного підприємства Укренерго минулий рік став переломним. Зміни відбулися як в реформуванні компанії, так і в продовженні інтеграції вітчизняної енергосистеми з європейською

Зараз триває реалізація понад 120 проектів, загальною вартістю близько півтора мільярди євро. 

“Один із найважливіших проектів, багаторічний - це майбутня інтеграція в ENTSO-E. Угода про майбутню синхронізацію була мною підписана ще у 2017-му році, але 2018 рік був роком узгодження. З робочими групами ENTSO-E, з проектною групою, з регіональною групою — узгодження конкретного плану дій. Погодження планів тестування блоків, найм незалежних консультантів, які б супроводжували це. Пошук фінансування, бо ми ж намагаємося цим величезним проектом не надавати навантаження на ціну на електроенергію”, -ділиться планами на майбутнє Всеволод Ковальчук, в.о. директора НЕК “УКРЕНЕРГО.

“Я достатньо критична і самокритична людина, я думаю, що Укренерго зробила досить великий обсяг роботи, і робить великий обсяг роботи по модернізації своєї енергетичної інфраструктури, високовольтних ліній передач, трансформаторних підстанцій”, - говорить Олександр Домбровський, в.о. голови парламентського комітету з ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки.

Активна підготовка впродовж року йшла і до запуску нової моделі ринку. З 1 липня 2019-го вступає в дію новий Закон “Про ринок електроенергії”. Тоді споживач отримає змогу вільно обирати надійного постачальника послуг.

“Закон був проголосований не в минулому році, а в позаминулому. Але основні зусилля, які здійснювала “Укренерго” вони почали відбуватися після прийняття відповідних Кодексів. Системи передачі, Кодекс системи розподілу, Кодекс комерційного обліку — правил ринку, які були затверджені регулятором у березні 2018-го. Це дало старт для початку роботи з впровадження балансуючого ринку, розробки відповідного програмного забезпечення, розробки процедур підписання контрактів”, - розповідає Всеволод Ковальчук.

Минулого року НЕК “Укренерго” отримала чистий прибуток у розмірі 2,5 мільярди гривень. Це майже в півтора рази більше, ніж у 2017-му. А до державного бюджету сплачено мільярд триста мільйонів гривень. НЕК “Укренерго” здійснює експлуатацію магістральних та міждержавний ліній електропередач. А також централізовану диспетчеризацію об'єднаної енергосистеми України.