ЄС та Японія запустили найбільшу зону вільної торгівлі у світі

Ухвалена раніше та запущена зараз зона вільної торгівлі між Європейським Союзом та Японією охопить країни, в яких проживають 635 млн людей

Угода про створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) між Європейським Союзом та Японією набула чинності в п'ятницю, 1 лютого, передає Deutsche Welle.

Угодою, що передбачає скасування мит та інших торговельних бар'єрів, створюється найбільша у світі ЗВТ, яка об'єднає ринки з 635-мільйонним населенням.

Спільно на ЄС та Японію припадає близько третини світового ВВП.

За задумом ініціаторів, новостворена зона вільної торгівлі покликана пожвавити економічне зростання як в ЄС, так і в Японії.

Набуття чинності угодою привітав голова Європейської Комісії (ЄК) Жан-Клод Юнкер. "Європа та Японія дають сигнал світу щодо майбутньої відкритої та справедливої торгівлі", - наголосив Юнкер у заяві, цитує інформагенція dpa.

Очікується, що завдяки ЗВТ європейські компанії зможуть щороку заощадити близько одного мільярда євро лише внаслідок скасування ввізних мит.

Утім, від зони вільної торгівлі між європейцями та японцями виграють не лише компанії, а й споживачі, наголосив Юнкер.

Японія - третя в світі економіка після США та Китаю, тож вона дуже приваблива як ринок збуту для європейських експортерів.

Від скасування мит виграють, зокрема, європейські виробники продуктів харчування. Водночас японські компанії зацікавленні в гарантованому угодою зниженні європейських митних ставок для промислової продукції, насамперед автомобілів.

Досі вироблені в Японії автомобілі обкладалися в ЄС 10-відсотковим ввізним митом. Для комерційних транспортних засобів ставки ввізних мит у ЄС варіювалися від 10 до 22 відсотків.