"Жовті жилети" вийшли на марш за поранених

У Франції 12-ті вихідні поспіль не вщухають протести "жовтих жилетів"

Про це повідомляє DW.

У Франції тисячі "жовтих жилетів" знову вийшли на вулиці країни з протестами, що тривають 12-ті вихідні поспіль. Міністерство внутрішніх справ країни повідомило про 17,4 тис. демонстрантів по всій країні. Це набагато менше, ніж на початку акцій у листопаді минулого року, коли на вулиці виходили сотні тисяч людей.

У Парижі понад десяти тисяч протестувальників вийшли на "Великий марш за поранених", передає агенція AFP. Деякі з мітингарів вдягнули пов'язки на око на згадку про людей, чиї очі були поранені під час минулих протестів. За даними газети Liberation, загалом під час протестів сталось 14 подібних випадків.

Під час демонстрації в Парижі мітингарі вигукували гасла проти президента Еммануеля Макрона та співали французький національний гімн. На Площі Республіки стались невеликі сутички протестувальників з поліцією, повідомили телеканали.

Напередодні Вищий адміністративний суд Франції відхилив позов про заборону поліцейським використовувати під час протестів гумові кулі. Комісарка з прав людини Ради Європи Дуня Міятович на початку тижня висловила занепокоєння через застосування насильства з боку правоохоронців у Франції. Водночас міністр внутрішніх справ країни Крістоф Кастанер заявив про вандалізм та напади протестувальників на поліцію.

Великий мітинг відбувся у місті Валанс на південь від Ліона. За даними поліції, на вулиці вийшли 5,4 тисячі осіб, під час сутичок були заарештовані 18 людей. У центрі міста були посилені заходи безпеки, майже всі магазини були зачинені. У Марселі на акцію вийшли дві тисячі людей, у Монпельє - близько 400. В Тулузі, де в протестах взяли участь кілька тисяч людей, було розпочато розслідування через відео, на якому співробітники поліції вимагають стріляти у демонстрантів. У місті Морле на заході країни під час штурму поліцейського кордону було затримано двоє людей, також двоє поліцейських отримали поранення.