За арештом кавказьких газових магнатів Арашукових стоїть Кадиров, - ЗМІ

Арешт сенатора від Карачаєво-Черкесії Рауфа Арашукова і його батька Рауля Арашукова може бути пов'язаний з їхнім протистоянням з керівником Чечні Рамзаном Кадировим

На Кавказі Рауля Арашукова вважають "газовим королем", він обіймає посаду радника генерального директора "Газпром Міжрегіонгазу" - тієї самої компанії, яка в січні відмовилася списувати мешканцям Чечні борги за газ розміром 9 млрд руб, пише URA.ru.

П'ятигірське відділення "Газпром Міжрегіонгазу", до керівництва якого входили Рауль і Рауф Арашукови, має серйозний вплив на Північному Кавказі. Воно відповідає за газопостачання Інгушетії, Чечні, Дагестану, Кабардино-Балкарії, Північній Осетії.

Основи впливовості сім'ї Арашукових було закладено ще у 2000-х, каже аналітик Костянтин Казьонін. За його словами, контроль над газовою системою дав їм значні активи. Окрім того, протягом тривалого часу сім'я Арашукових контролювала Хабезький район Карачаєво-Черкесії.

Читайте також: Віталій Портников: Росією керують силовики

Останнім часом в регіоні ходили чутки, що Арашукови розгорнули масштабну кампанію проти багатьох впливових фігур в республіці, додає директор Центру розвитку регіональної політики (Росія), політолог Ілля Гращенков.

"Вони серйозно залізли в справи сусідніх республік - Чечні і Дагестану. Причому головним винуватцем називали батька арештованого сенатора - Рауля Арашукова. Вважаю, що в силовому вирішенні справи проти сенатора, котрий надто зарвався, були зацікавлені всі", - зазначив він.  

До того ж, Арашукови зіпсували відносини і з головним політиком підконтрольного росіянам Північного Кавказу - Рамзаном Кадировим.

Як стверджує видання, тривалий час Арашукови нібито товаришували з Кадировим, проте потім, схоже, їхні шляхи розійшлися:

"Родичі Арашукова і Кадирова разом керували федеральною казенною установою "Управління федеральних автомобільних шляхів "Кавказ" Федерального дорожнього агентства". Пізніше між ними стався серйозний конфлікт, і дружба не просто закінчилася, а трансформувалася у ворожнечу. Протистояння з Кадировим стало визначальним в "падінні" Арашукових".