Австралійське місто навмисне затопило 2 тисячі будинків. Навіщо

Влада австралійського міста Таунсвіл відкрили греблю, що стримує річку, щоб знизити збиток від повені через рекордні зливи. Через це затопило близько 2 тисяч будинків

Про це пише The Guardian

Як передає Townsville Bulletin, жителі будинків, розташованих в низині, поскаржилися на затоплення і попросили про допомогу. Одночасно з оголошенням про відкриття дамби, влада попередила місцевих жителів про небезпеку появи крокодилів, змій та інших тварин, які могли покинути територію річки і опинитися біля житлових будинків.

Місцеві жителі побоюються крокодилів "більше, ніж води, рівень якої сягає грудей", пише видання Stuff. Їм доводиться ретельно перевіряти воду, перш ніж пересуватися. Деякі рептилії забираються на дерева, щоб врятуватися від потоків води. Також жителі побоюються, що натраплять на фекалії та інші відходи.

Після відкриття дамба пропускала близько 1.9 тисячі кубічних метрів води на секунду. Влада попередила місцевих жителів про "небезпечно швидкий потік води" і попросили їх знайти укриття або переміститися на місцевість більш високого рівня. Однак навіть після відкриття дамба утримує близько 532 тисяч гігалітров води.

Мер Таунсвілла Дженні Хілл заявила, що немає ніяких гарантій, що план з відкриттям дамби спрацює. Прем'єр штату Квінсленд Аннастасія Паласцук (Annastacia Palaszczuk) зазначила, що таким чином влада намагається скоротити ризик подальшої повені у місті. Вона додала, що рятувальники попереджали місцевих жителів про необхідність евакуації.

"Ми сповіщали мешканців протягом трьох днів, деяких навіть по два рази. Ви не можете сказати, що вас не попередили, що може щось статися", - каже Дженні Хілл.

З кінця січня рівень опадів, що випали в Таунсвіллі, склав 1,16 метра. 4 лютого очікується ще 100 міліметрів опадів, попередило метеорологічне бюро.

Через повінь сотні будинків залишилися без електрики і опинилися відрізані від міста. 31 січня в місті закрили школи, але до 4 лютого їх не відкрили заради безпеки дітей. За даними Sydney Morning Herald, за тиждень в Таунсвіллі випала річна норма опадів.

Професор Джеймі Пітток з Школи навколишнього середовища і суспільства Феннера австралійського національного університету заявив, що необхідність розливати воду з греблі підкреслила межі використання дамб для боротьби з повенями.

"Дамби не можуть контролювати найбільші повені", - сказав Пітток. "Передбачається, що велика частота повернення повені буде погіршуватися із зміною клімату".