Італія заблокувала заяву ЄС про визнання Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели

Італія заблокувала заяву міністрів закордонних справ ЄС про визнання Хуана Гуайдо тимчасово виконуючим обов'язки президента Венесуели

Про це повідомляє Euronews.

В Італії представники партії "Ліга" стверджують, що час "тирана Мадуро" скінчилося. Тоді як "Рух 5 зірок" не допускає ідеї зовнішнього втручання у справи латиноамериканської країни. Між партіями немає єдності позиції по венесуельській кризі.

Як повідомляється, прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте нагадав, що Рим не визнав і результатів останніх президентських виборів у Венесуелі, на яких Мадуро був обраний на новий термін. Італія підтримує проведення нових виборів і врегулювання кризи шляхом діалогу.

"Окремі держави-члени ЄС визнають президента Національної асамблеї пана Хуана Гуайдо як тимчасового президента Венесуели", - йшлося у проекті спільної заяви, яка також закликала до "вільних, чесних і демократичних президентських виборів".

Деякі члени ЄС занепокоєні встановленням прецеденту визнання самопроголошеного лідера, і Італія - не єдина в протистоянні визнанню Гуайдо.

Міністр закордонних справ Ірландії Саймон Ковні заявив, що його країна не підтримає визнання Гуайдо. "Ні, наша позиція була чіткою. Ми хочемо бачити вільні і чесні вибори для людей, щоб втілити демократичне рішення у Венесуелі", - сказав він.

Нагадаємо, країни Європейського союзу визнали венесуельського опозиціонера Хуана Гуайдо тимчасовим президентом країни. Повідомляється, що про рішення визнати Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели оголосили посадовці Великої Британії, Німеччини, Іспанії, Франції, Швеції, Австрії, Польщі, Литви та Латвії. Вони також закликали провести дострокові президентські вибори.