Комітет Європарламенту проголосував за "вибіркову співпрацю" з РФ

Комітет у міжнародних справах Європейського парламенту в понеділок схвалив резолюцію, у якій парламентарі закликають до вибіркової взаємодії з Росією, підтримки санкцій проти РФ і скасування будівництва "Північного потоку-2"

Про це  повідомила прес-служба Європарламенту.

За документ  проголосували 27 членів комітету, 4 виступили проти, ще 15 утрималися.

Зокрема, у документі стверджується, що Брюссель повинен співпрацювати з Росією в сферах спільних інтересів, а також необхідно переглянути чинну Угоду про партнерство і співробітництво (PCA).

Водночас члени Європарламенту відзначають, що з 2015 року виникли нові напрямки напруженості між ЄС та Росією, включаючи російське втручання в Сирію та втручання в такі країни, як Лівія та Центральноафриканська Республіка, підтримка Росії анти-європейських партій й ультраправих правих рухів, втручання РФ у вибори інших країн і значні порушення прав людини у своїй країні.

Крім того, європарламентарі засуджують дії Росії в Азовському морі і її неодноразові порушення територіальних вод і повітряного простору країн Балтійського регіону.

У документі підкреслюється, що повне виконання Мінських угод і більш широка повага міжнародного права залишаються ключовими передумовами для більш тісної співпраці ЄС з Росією.

Між тим, нинішні санкції повинні залишитися в силі, і ЄС повинен бути готовий до подальших дій, особливо за допомогою цілеспрямованих санкцій проти окремих осіб.

Разом з тим, члени Європарламенту закликають відповідні країни ЄС припинити всі програми видачі "золотих віз/паспортів" і закликають Єврокомісію і службу зовнішніх дій підготувати пропозицію європейської версії "Закону Магнітського".

Хоча члени Європарламенту із закордонних справ більше не хочуть розглядати Росію як стратегічного партнера, вони наголошують, що наразі ЄС є найбільшим торговим партнером Росії і збереже цю позицію у найближчому майбутньому. Однак євродепутати повторюють свій заклик щодо скасування будівництва "Північного потоку-2", оскільки він посилює залежність ЄС від поставок російського газу і загрожує внутрішньому ринку ЄС.

Своєю чергою, Європарламент розгляне дану резолюцію на страсбурзькій пленарній сесії у березні.

Нагадаємо, головуюча в ЄС Румунія має намір у кінці поточного тижня внести зміни в газову директиву союзу для блокування "Північного потоку-2".