Президент “Укрметалургпром” закликав Укрзалізницю дати можливість компаніям працювати на приватній локомотивній тязі

Укрзалізниця має провести експеримент із запуску приватних локомотивів, не очікуючи на кінцеву дату лібералізації ринку залізничних перевезень.

Таку думку в ефірі телеканалу "Еспресо" висловив президент об’єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков.  

Відповідно до угоди про "Асоціацію з ЄС" Україна має допустити приватну локомотивну тягу на колію з 2021 року. Однак вже зараз через дефіцит локомотивної тяги великі підприємства, в першу чергу підприємства гірничо-збагачувального комплексу та зернотрейдери, мають складнощі з вчасним виконанням міжнародних контрактів. 30 тепловозів американської компанії General Electric, які “Укрзалізниця” закупила в 2018 році,  не можуть суттєво покращити ситуацію. Згідно аналітики “Українського інституту майбутнього”, в 2018 році “Укрзалізниця” мала потребу в закупівлі щонайменше 740 локомотивів. Якщо тенденція зберігатиметься протягом 2019 року, то вже в 2020 році для не вистачатиме 1 300 одиниць нової локомотивної тяги для потреб залізничних перевезень.

Дефіцит тяги призвів до поширення явища покинутих вагонів. "Після втрати "Луганськтепловозу", єдиний вихід – закуповувати локомотиви на закордонних ринках. Якщо вже трапилася така ситуація, то дайте можливість приватним компанія купувати "тягу" і тоді вирішиться проблема з вагонами. Вагони зараз відійшли на другий план. У минулому році в нас була рекордна кількість покинутих залізничних составів. Якщо скласти їх усі, то це десь 20-25 тисяч покинутих вагонів по всій Україні, в певні моменти", -  розповідає Олександр Каленков.

“Найперше потрібно внести зміни до законодавства. Законопроект про дозвіл експлуатувати приватні локомотиви вже лежить у Верховній Раді. А далі потрібно ухвалити підзаконні акти”, - каже президент "Укрметалургпрому".

"Ми кажемо, і не лише ми, а й усі вантажовідправники, Європейська Бізнес Асоціація, Американська торгова палата -  дайте можливість працювати приватній «тязі», так, як це є в Європі, Польщі, в інших країнах, і це реально вирішить проблему простоїв”.

“І у вигляді експерименту щоб не відкладати це на два три роки дайте вже зараз можливість компаніям на деяких напрямках використовувати свою тягу. Тим більше ряд компаній вже купують локомотиви”,  - звернувся до УЗ Олександр Каленков.

Як повідомляло espreso.tv, в грудні 2018 року одразу кілька українських підприємств  гірничо-збагачувального комплексу звернулись до прем’єр-мінстра України Володимира Гройсмана зі скаргою на дії Укрзалізниці, яка різко зменшила об’єми перевезень продукції, чим поставила під загрозу виконання експортерами умов міжнародних контрактів.