Ірландія вимагає від ЄС компенсацію в разі "жорсткого" Brexit

Ірландія веде переговори з ЄС про створення фонду, який компенсує збитки, завдані експорту продовольства до Великої Британії в разі "жорсткого" Brexit

Про це пише The Guardian.

Видання відзначає, що щорічно Ірландія експортує до Великої Британії продовольства на 4,5 мільярдів євро, при цьому такса, згідно з підрахунками Міністерства сільського господарства країни, становить 1,7 мільярда євро. 

За даними видання, тільки галузь виробництва яловичини в Ірландії може зазнати збитків до 700 мільйонів євро через Brexit.

Чиновники в Єврокомісії вже розглядають можливість виплати постійних компенсацій для Ірландії. Очікується, що питання виділення коштів на непередбачені витрати для виплат ірландським фермерам буде порушено на переговорах в Брюсселі 6 лютого, в яких візьме участь прем'єр-міністр Ірландії Лео Варадкар.

Крім того, Ірландія буде шукати довгострокове вирішення цього питання на переговорах щодо бюджету Євросоюзу в квітні, відзначають джерела газети. Як приклад чиновники називають допомогу ЄС країнам Балтії після того, як Росія заборонила експорт продуктів з європейських країн.