Ліки та вакцини під загрозою: Супрун прокоментувала своє відсторонення від посади в МОЗ

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун прокоментувала вчорашнє рішення Окружного адміністративного суду міста Києва про її відсторонення

Про це Уляна Супрун написала на своїй сторінці у Facebook.

Очільниця МОЗ подякувала українцям та чиновникам за підтримку медичної реформи:

"Ніщо так не об’єднує українське суспільство як захист змін в медичній сфері. Дякую всім громадянам, громадським організаціям, медикам, асоціаціям та народним депутатам, які вчора висловили нашій команді підтримку та обурення суддівським свавіллям", - написала вона.

“Тепер нам треба оперативно врегулювати ситуацію, яка склалася. Зміни, які нам вдалося досягти, поставлені під загрозу", - йдеться в її повідомленні.

“Як ліки, закуплені на суму понад 633 млн грн коштів платників податків, які готуються до відправки в регіони на складах МОЗУ, будуть відправлені у медзаклади? Адже розподіл препаратів відбувається за підписом в.о. міністра” - запитує Супрун.

За її словами, на складах Державних підприємств “Укрвакцина” та “Укрмедпостач” готуються до розвезення в регіони життєво необхідні препарати за 33 програмами державних закупівель.

“Це вакцини проти кору, які є єдиним засобом, щоби зупинити спалахи хвороби. Це ліки для онкохворих дітей і дорослих, людей з діабетом, хворобами серця, гепатитом, препарати для тих, хто потребує діалізу чи антиретровірусної терапії. Хто підпише договори з міжнародними організаціями, які закуповуватимуть ліки, вакцини та медичні вироби за кошти держбюджету 2019 року? Бо повноваження підписувати договори також має лише в.о. міністра”, - пише вона.

Також під загрозою опинилися вчасні закупівлі й поставки ліків за кошти цьогорічного бюджету. Оскільки наразі ніхто не вповноважений виконувати обов’язки міністра, укладання договорів із закупівельниками може не відбутися вчасно.

“Зірвані терміни поставок призведуть до того, що тисячі людей залишаться без лікування.

А довіра до міжнародних організацій, які не дають красти кошти з державного бюджету та допомагають закуповувати в рази більше ліків, вакцин, стентів та інших необхідних медичних виробів - буде втрачена”, - пояснює Уляна Супрун.

Супрун зазначила, що сьогодні повертається в Україну з відрядження в США, яке було скасовано у зв'язку з постановою суду.