Вчені вперше виростили повноцінні нирки зі стовбурових клітин у живих організмах

Японські біологи вперше виростили повноцінні нирки мишей всередині щурів, які спочатку їх не мали через мутації ДНК

Дослідження мікробіологів з Національного інституту фізіології в Окадзакі опубліковано в журналі Nature Communications.

Японські вчені використовували стовбурові клітини мишей, щоб виростити у щурів мишачі нирки. Органи працювали нормально і могли виділяти сечу. Дослідження показує, що донорські нирки для людини можливо виростити в організмі тварини.

Для вирощування потрібних органів всередині чужого організму необхідно знищити частину клітин зародка, що відповідають за формування власного органу в цьому організмі, після чого замінити їх на стовбурові клітини іншої істоти. Це дозволить імунним клітинам організму, в якому вирощують орган, не відривати чужі клітини.

Зліва - щур з нормальним геном Sall1. У центрі - щур тільки з однією копією гена Sall1 на клітку. Праворуч - щур без справних копій гена. Інтенсивність світіння показує кількість мишачих клітин. Праві нирки відповідають мишачим за розміром

В рамках експерименту мікробіологи взяли кілька сотень зародків щурів і генним редактором CRISPR / Cas9 пошкодили ген Sall1 - він відповідає за формування нирок. В результаті пересадки стовбурових клітин мишей в щурів вдалося отримати 18 новонароджених щурят з пошкодженим геном Sall1 і здоровими нирками, що складаються з чужих клітин.

Новонароджені крисята з чужими нирками

"Нещодавно ми вже створили мишей, чия підшлункова залоза була замінена на її щурячий аналог. Тому ми вирішили перевірити, чи можна виростити повноцінну нирку подібним чином, що має набагато більше практичних застосувань у медицині", - каже Теппо Гото з Національного інституту фізіології в Окадзакі.

Експеримент показує, що метод ксенотрансплантації можна в майбутньому використовувати в тому числі для вирощування органів для людей, відзначають вчені. Надалі біологи займуться вивченням можливостей вирощування органів в свинях і інших великих ссавцях.