Китаєць вкрав у банка $1 млн, бо банкомат не враховував видачу грошей опівночі

Китайський програміст Цинь Цішень (Qin Qisheng) зняв 7 млн юанів (близько $1 млн) з рахунків Huaxia Bank через уразливість в банкоматах

Про це повідомили South China Morning Post и Daily Economic News.

Виявляється, чоловік працював старшим програмістом у відділі розробки банку, у якого викрав гроші. Він знайшов уразливість, яка полягала в тому, що Huaxia Bank не брав до уваги видачу готівки через банкомати близько опівночі.

Банк фактично не знімав гроші з рахунків клієнтів при видачі готівки в цей час через помилку в системі. Для того, щоб знімати гроші непомітно, Цішень впровадив в систему банку скрипти, які пригнічують попередження.

Чоловік знімав гроші з листопада 2016 року, однак в банку нестачу коштів помітили тільки в січні 2018 року. За рік і три місяці він встиг провести 1358 знять готівки розміром від $740 до $2965.

Цішень перераховував гроші на фіктивний рахунок, який банк використовував для тестування, а потім на свій власний.

Коли у банку дізналися про уразливість, то звернулись до поліції. Втім, пізніше чоловік повернув всю суму і організація попросила правоохоронців закрити справу. У банку погодилися з версією Цішеня, що він займався тестуванням безпеки систем і зберіг гроші, щоб повернути їх.

Але китайський суд відмовився закривати справу і тепер чоловікові загрожує 10,5 років у в'язниці після програшу в апеляційній інстанції. Обвинувачі не повірили, що у чоловіка були благі наміри, так як він зберігав гроші на особистому рахунку і встиг заробити на них, вклавши в акції.