Нацрада оштрафувала NewsOne за розпалювання ворожнечі та популяризацію РФ

Нацради з питань телебачення і радіомовлення України оштрафувала телеканал NewsOne на 96,5 тис. грн

Про це повідомляє прес-служба регулятора. 

Під час перевірки каналу було зафіксовано три види порушень законодавства: використання телерадіомовлення для розпалювання національної ворожнечі; трансляція передач, створених після 1 серпня 1991 року, які містять популяризацію органів держави-агресора; порушення вимог достовірності та збалансованості подачі інформації.

Зокрема мову ворожнечі Нацрада знайшла у виступах гостей і ведучих програм NewsOne: О. Лукаш, В. Піховшека, Р. Коцаби, Є. Червоненка, А. Лесика, М. Добкіна, Д. Співака.

Регулятор також отримав лист від СБУ щодо окремих програм, де поширювалися висловлювання з ознаками "прихованого заклику до агресивних дій та програмування агресивної поведінки глядачів".

За твердженням СБУ, в ефірах інформаційно-аналітичних програм каналу NewsOne систематично використовуються кліше російської пропаганди, на кшталт: "партія війни", "партія миру", "братовбивча війна", "механизм раскола православия", "Россия защищает свои интересы", "мир не признает Россию агрессором" тощо. У Нацраді наголошують, що ці кліше формують спотворене уявлення про події в Україні, насамперед пов’язані з російською агресією.

Накладений на канал штраф (96,53 тис. грн) становить 25% від суми ліцензійного збору. Його необхідно сплатити протягом місяця. У разі невиконання вимог регулятор може накласти нові санкції.