Рада просить НАТО почати діалог з надання Україні ПДЧ

У четвер, 7 лютого, Верховна Рада звернулася до держав-членів НАТО із закликом підтримати наміри України отримати членство в Альянсі

У своєму зверненні Рада закликала НАТО почати формальний діалог щодо надання Плану дій щодо членства в Альянсі (ПДЧ) на саміті НАТО в Лондоні в грудні 2019 року.

За відповідне рішення проголосували 243 народні депутати.

Згідно з прийнятим проектом №10007, Рада має звернутися до "лідерів держав-членів НАТО, північноатлантичної Ради та парламентської асамблеї НАТО, національних парламентів держав-членів Альянсу".

"Закликаємо керівників держав членів НАТО схвалити ... на ювілейному саміті альянсу в Лондоні в грудні 2019 року це рішення, яке буде розвивати положення бухарестського саміту НАТО і формально почати з нашою державою індивідуальний діалог рекомендацій та практичної підтримки, який встановить план дій про членство України в НАТО", - зачитав текст звернення заступник комітету із закордонних справ Борис Тарасюк.

У пояснювальній записці до рішення, народний депутат Максим Бурбак пояснює, що "анексія Росією Криму, захоплення території на сході України проросійськими сепаратистами та регулярними військами РФ, мілітарні провокації на сході Європи, зокрема і в країнах Балтії, що є членами НАТО та Євросоюзу, ставлять під загрозу безпекову архітектуру Європи".  

За словами Бурбака, щоб стримати російську агресію, необхідно закріпити правовову визначеність курсу України на членство в НАТО.

Крім того, український парламент звернувся до Північноатлантичної ради і Парламентської асамблеї НАТО, національних парламентів держав-членів з проханням підтримати намір України набути членство в Альянсі.