В Україні почав діяти закон про валюту, який прибирає низку обмежень на валютному ринку

7 лютого 2019 року в Україні набрав чинності у дію закон “Про валюту та валютні операції”, що має зняти низку суттєвих обмежень на валютному ринку

Як повідомили у прес-службі Національного банку України, законом запускається принцип “менше ризиків – менше уваги, більше ризиків – більше уваги”.

Загалом із 7 лютого будуть введені в дію більше 20 послаблень на валютному ринку.

Відповідно до даних НБУ, для бізнесу тепер зникає необхідність звітувати перед банками щодо будь-якої валютної операції, скасовується валютний нагляд для експортно-імпортних операцій на суму до 150 тисяч гривень.

Також самі банки НБУ тепер не буде штрафувати за несуттєві помилки у звітності, а розміри штрафів за порушення будуть формуватися за іншим принципом.

Крім того, закон скасовує індивідуальні валютні ліцензії – особа чи компанія можуть вільно проводити операції з валютою, не перевищуючи свій ліміт (мінімум 150 тис. грн)

Одне з основних нововведень – пересічним українцям дозволена купівля іноземної валюти у режимі онлайн та на пошті.

Упродовж минулого року, до набрання чинності закону про валюту, НБУ також зняв низку обмежень – дозволив “репатріацію” дивідендів за всі попередні роки, спростив валютні операції для бізнесу та процедуру дострокового погашення валютних кредитів, взятих за кордоном.

Читайте також: Купити валюту онлайн, на пошті чи в терміналі та придбати акції Apple. Що змінить у житті українців закон про валюту