Франція підтримує поширення правил ЄС на "Північний потік-2"

Міністерство закордонних справ Франції заявило, що має намір підтримати зміну газового законодавства ЄС так, щоб його дія поширювалася на "Північний потік-2"

Про це йдеться у заяві прес-служби відомства, повідомляє DW.

Мова йде про пропозицію Єврокомісії поширити дію Газової директиви (частина Третього енергопакета ЄС) на газопроводи, які ведуть до Євросоюзу з третіх країн.

"Змінена директива буде поширюватися на проект "Північний потік-2". Франція має намір підтримати ухвалення цієї директиви", - йдеться у заяві МЗС країни. У відомстві уточнили, що продовжують працювати над текстом документа з іншими країнами, зокрема з Німеччиною. Вони працюють "над змінами, які можуть внести до тексту", додали в МЗС Франції.

8 лютого комітет постійних представників держав-членів ЄС планує розглянути проект змін Газової директиви. Це підтвердили DW два джерела у ЄС. Зміни запропонувала Єврокомісія ще у 2017 році. Проте довгий час їхнє просування блокувалося. 4 лютого Румунія, яка головує у Раді ЄС, запропонувала новий варіант змін з метою знайти компроміс. Як відомо, Німеччина, Австрія, Бельгія та Нідерланди виступають проти поширення правил ЄС на "Північний потік-2". Підтримують їх понад 10 держав-членів ЄС. Тож для ухвалення цих змін підтримка Франції є вирішальною.

Якщо у п'ятницю пропозиція Румунії здобуде достатню підтримку, то це буде останнім шансом ухвалити відповідні зміни до виборів у Європарламент, які відбудуться у травні. Для ухвалення змін за них повинні проголосувати Рада ЄС та Європарламент.

Як повідомлялося, напередодні німецька газета Süddeutsche Zeitung з посиланням на джерела у французьких урядових колах поінформувала, що Франція 8 лютого має намір проголосувати за зміну правил Євросоюзу з експлуатації газопроводів, що поставить під сумнів майбутнє проекту "Північний потік-2".

Газопровід "Північний потік-2" будується з Росії у ФРН в обхід України через Балтійське море. Його довжина становить більш як 1200 км, пропускна здатність - 55 млрд кубометрів газу на рік.

Газопровід будує російський “Газпром” спільно з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell і Wintershall.

Україна виступає проти будівництва Nord Stream 2 через можливу втрату статусу транзитної держави. Крім того, противниками цього проекту є США, Польща і країни Балтії, застерігаючи, що ЄС потрапить у залежність від російського газу. Однак у Німеччині заявляють, що проект економічний, а не політичний.

  • Раніше глави МЗС Польщі та Румунії заявили про необхідність термінового перегляду газової директиви ЄС для протидії "Північному потоку-2".
  • На думку посла Сполучених Штатів у ФРН Річарда Гренелла, "Північний потік-2" дозволить Путіну припинити транзит газу через Україну.
  • Конгрес США навесні розгляне закон про санкції проти "Північного потоку-2".
  • Посли США у ЄС, Данії та Німеччині закликали ЄС переглянути газову директиву Третього енергетичного пакету, підкресливши, що зупинити споруження "Північного потоку-2" ще можна, проте час збігає.