Євросоюз прийняв франко-німецьку пропозицію по "Північному потоку-2"

У п'ятницю, 8 лютого, країни Євросоюзу підтримали варіант поправок для європейської Газової директиви (частини Третього енергопакету), запропонований Німеччиною і Францією

Про це повідомляє DW .

Раніше свій варіант поправок запропонувала Румунія, яка зараз головує у ЄС.

Згідно з ним, передбачалося розширити дію вимог директиви на газопроводи, які ведуть до Євросоюзу з третіх країн, зокрема, на Північний потік - 2.

Це могло створити серйозні перешкоди для реалізації даного проекту, адже це дозволило б Єврокомісії регулювати роботу і використання газопроводу.

Ключовим елементом Третього енергопакету, спрямованого на демонополізацію та лібералізацію європейського ринку електроенергії та природного газу, є вимога чіткого поділу видобувних і транспортних підприємств.

Зокрема, компанія, яка виробляє електроенергію або видобуває газ, не має права одночасно володіти лініями електропередачі або газопроводами.

У той же час рішення про застосування правил транспортування традиційно приймає країна, через яку здійснюється введення трубопроводу у транспортну систему ЄС, а у випадку з Північним потоком - 2 це Німеччина.

Тепер для остаточного прийняття змін Газової директиви потрібна підтримка Ради ЄС і Європарламенту.

Раніше повідомлялося, що Франція і Німеччина досягли компромісу з питання внесення правок в газову директиву ЄС в частині Північного потоку-2.