Збитки від корупції у державних підприємствах більші, ніж транші МВФ, - Ситник

Розмір збитків від корупції на державних підприємствах більший, аніж транші від МВФ

Про це заявив голова Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник під час звіту за друге півріччя 2018 року, передає Еспресо.TV

Ситник зазначив, що державні підприємства - це "джерела політичної корупції в державі. А збитки від корупції на них - більші за транші від Міжнародного валютного фонду".

Повідомляється, що НАБУ скерувало до суду 32 кримінальні справи щодо корупції. 

Одна з них - заволодіння коштами держпідприємства Адміністрації морських портів - 247 мільйонів гривень.

За словами голови НАБУ, на днях завершили розслідування "справи Онищенка": схема розкрадання 3 мільярдів гривень державних коштів.

Читайте також: Чому нардепа Онищенка хочуть посадити за український газ

Ситник додав, що завершено розслідування ряду справ у сфері закупівель в Укрзалізниці, які завдали державі збитків на майже півмільярда гривень. Але він зазначив, що, завдяки новому керівництву залізниці, рівень корупції у ній пішов на спад.

Також у НАБУ викрили схему заволодіння $20 мільйонами "Ощадбанку України". В організації цього злочину підозрюють нардепа Станіслава Березкіна, його родичів і бізнес-партнерів.

Артем Ситник зазначив, що державі можуть повернути 9 мільярдів гривень за поданнями НАБУ і САП. Але справи у судах не розглядаються. Тому ці гроші - потенційний актив.

"Наразі є можливість добровільно повертати гроші: у 2018 році добровільно повернули 200 мільйонів гривень", - додав він.