Ректора евакуйованого з Донецька медуніверситету випустили під заставу

Ректор Донецького національного медичного університету Петро Кондратенко, якого ввечері 7 лютого 2019 року було заарештований на 60 діб, зараз перебуває на волі

За нього внесли заставу. Справу веде Шевченківський райсуд Києва, передають Новости Донбасса.

У коментарі виданню він повідомив, що в понеділок, 11 лютого, сторона звинувачення - Головне слідче управління СБУ клопотатиме про його відсторонення від посади ректора вузу.

Він також прокоментував інформацію про відрахування 850 іноземних студентів з університету.

Ректор пояснив, що наразі виш судиться з підприємством-контрактером "Українські освітні послуги" через гроші невиплачених за навчання студентів в осінньому семестрі. Доки немає рішення суду по цих боргах, вуз запропонував іноземним студентам укласти двосторонній контракт і оплатити до 7 лютого весняний семестр навчання. Як наслідок, відрахували студентів, котрі цього не зробили.

Також вуз пообіцяв їм скласти заяви в поліцію, щоб ті змогли повернути гроші, які фірма-посередник не виплатила університету.

Кондратенко каже, що університет не міг вчинити інакше. Він зазначив також, що заборгованість за навчання іноземних студентів сьогодні становить понад 30 млн грн.

7 лютого ректору було оголошено про підозру за частиною 4 статті 368 (одержання хабара) Кримінального кодексу України, представнику приватного товариства - за частиною 1 статті 369 (дача хабара) Кримінального Кодексу.

Згідно з інформацією спецслужби, посадові особи університету нібито систематично вимагали хабарі від представників комерційних структур, які спеціалізуються на підборі і наступному оформленні іноземних студентів в українських ВНЗ, під загрозою створення штучних перешкод при оформленні закордонних абітурієнтів до медуніверситету.

Раніше Кондратенко отримував погрози на свою адресу після нападу в Краматорську. Те, що відбулося він пов'язує з тим, що виявив порушення в роботі міжнародного відділу університету.

СБУ також розслідує шахрайські дії компанії-посередника, яка завищувала вартість навчання для студентів-іноземців, які бажають навчатися в Донецькому національному медуніверситеті.

Донецький вуз є переселенцем. Сьогодні він працює в Кропивницького і Краматорську.