В російській області ввели режим надзвичайного стану через нашестя білих ведмедів

У Росії влада Архангельської області ввела режим надзвичайної ситуації на архіпелазі Нова Земля через велике скупчення білих ведмедів навколо населених пунктів

Про це пише BBC Росія.

Як повідомив глава муніципального осередку Нова Земля Жіганша Мусін, режим НС вводиться без обмеження за часом - до тих пір, поки не буде забезпечена безпека місцевого населення.

"Я на Новій Землі з 1983 року, але ніколи раніше такого масового нашестя білих ведмедів не було. Нагадаю, більше п'яти тварин не покидають гарнізон, в буквальному сенсі ганяються за людьми і навіть заходять в під'їзди житлових будинків", - сказав він.

На архіпелаг направлять оперативну групу, яка повинна буде запобігти нападу білих ведмедів на людей. Фахівці сподіваються, що тварин вдасться прогнати без застосування зброї.

"Раз прийнято рішення про заборону відстрілу, доведеться йти по більш довгому і менш безпечному для місцевих жителів шляху. Всього поблизу населених пунктів знаходиться близько 50 ведмедів, тому роботи буде багато", - додав Мусін.

Як повідомив заступник голови адміністрації Нової Землі Олександр Мінаєв, велике скупчення білих ведмедів спостерігається в останні три місяці.

"Люди налякані, бояться виходити з дому, порушується режим повсякденної діяльності, батьки побоюються відпускати дітей в школи і дитячі сади", - повідомляється в доповіді Мінаєва.

Білий ведмідь вважається найбільшим сухопутним хижаком на планеті, його популяція знаходиться під загрозою через браконьєрство та зміни клімату. У Росії полювання на нього заборонена.