Британія допоможе розслідувати отруєння "Новічком" у Болгарії

Велика Британія та Болгарія створили спільну групу для перевірки зв'язку між отруєнням російським "Новічком" Сергія та Юлії Скрипалів у Солсбері та отруєнням цією ж речовиною бізнесмена Еміліана Гебрева у Болгарії

Про це заявила британський посол у Софії Емма Хопкінс після зустрічі з прем'єр-міністром Болгарії Бойко Борисовим і генпрокурором Сотіром Цацаровим, передає Deutsche Welle.

Раніше розслідувальна спільнота Bellingcat повідомила, що першою жертвою російського "Новачка" були не Скрипалі, а болгарський бізнесмен Еміліан Гебрев у 2015 році. Замах на нього пов'язують із третім учасником отруєння у Солсбері, якого ЗМІ називають Сергієм Федотовим.

Сергій Федотов прилетів із Москви до болгарського Бургаса 24 квітня 2015 року. Він мав квиток на зворотний рейс на 30 квітня з Софії в Москву, але не з'явився на цей рейс. Натомість ввечері 28 квітня Федотов прийшов до аеропорту Стамбула і купив квиток до Москви.

Кількома годинами раніше цього ж дня Еміліану Гебреву стало погано на прийомі в Софії. Приблизно у цей же час раптово захворіли його син і один із керівників його компанії. Усіх госпіталізували з симптомами тяжкого отруєння. Лабораторія університету Гельсінкі встановила, що Гебрева намагалися отруїти російським "Новічком".