Куди жінка може йти, як довго може їхати: Apple i Google опублікували скандальний додаток із Саудівської Аравії

Apple і Google критикують за розміщення урядового додатку Саудівської Аравії, який дозволяє чоловікам відстежувати жінок і запобігати їх виїзду із країни

Про це повідомляє Business Insider.

Додаток Absher нині завантажили вже понад мільйон разів. Він включає в себе як нешкідливі функції, такі як можливість сплатити штраф за парковку, так і вельми сумнівні функції для подорожей.

Наприклад, за допомогою програми чоловіки можуть ввести ім'я жінки і номер паспорта. Потім вони можуть вирішити, скільки поїздок може зробити жінка, скільки часу на це витратити, і чи слід скасувати дозвіл жінки на поїздки. Додаток навіть пропонує оновлення інформації в режимі реального часу у вигляді SMS, де сказано, коли жінка кудись їде.

Сторінка входу в додаток iOS Absher на арабській мові із запитом урядового ідентифікатора і пароля.

Активісти називають систему оповіщення Absher однією з головних причин, чому жінок, що намагаються втекти з Саудівської Аравії, ловлять. Вони також стверджують, що Absher сприяє порушенням прав людини, що суперечить політикам Apple і Google.

У Саудівській Аравії жінки повинні дотримуватися так званого закону про опіку. Жінки повинні отримати згоду своїх опікунів-чоловіків - батька, дядька, чоловіка, брата чи сина - на все: від вступу до школи до оплачуваної роботи.

Наступні скріншоти декстопної версії додатка показують форми з поясненнями, де "опікуни" можуть вказати, куди жінки можуть відправитися, як довго їздити та форму з активними дозволами і можливістю їх відміни.

У своїх заявах, спрямованих до Business Insider, Amnesty International, Human Rights Watch активістки з прав жінок закликали Apple і Google переглянути рішення про розміщення Absher в своїх магазинах додатків.

Вони також звинуватили компанії в сприянні жінконенависництву і сприянні "забезпечення гендерного апартеїду (дискримінації, гноблення - ред.)".  Apple і Google не відповіли на запити Business Insider про надання коментарів.