Вчені попередили людство про глобальну екологічну катастрофу

Чисельність половини всіх видів комах стрімко скорочується, а третина видів може зникнути зовсім, що призведе до глобальної екологічної катастрофи

Про це повідомляє Phys.org, передає УНІАН.

Дослідники проаналізували інформацію, отриману з більш ніж 70 баз даних. Основними причинами скорочення популяції безхребетних виявилися знищення місць проживання, включаючи ліси, зростання міст, збільшення площі сільськогосподарських земель, а також широке застосування пестицидів. В результаті загальна біомаса комах щорічно знижується на 2,5 відсотка. 

За словами авторів дослідження, зникнення комах може призвести до катастрофічного колапсу екосистем, оскільки комахи є запилювачами рослин, включаючи ті ж сільськогосподарські культури, і відіграють важливу роль у підтримці харчових ланцюжків. За оцінками, в Європі скорочення на 80 відсотків чисельності літаючих комах сприяло зменшенню популяції птахів на 400 мільйонів особин за три десятиліття. 

Вчені відзначають, що вимирання членистоногих може стати найбільшим із часів пермського і крейдового періоду. Проте цього можна уникнути, якщо скоротити використання отруйних речовин та посилити заходи щодо відновлення диких екосистем.