Білорусь імпортує з окупованого Криму соду і вино, - розслідування

У республіці Белорусь на полицях торгових мереж "Євроопт" і Bigzz продають харчову соду виробництва анексованого "Кримського содового заводу"

Про це повідомляє білоруське агенство "Єврорадіо".

Незважаючи на заяву українського уряду щодо санкцій проти компаній, які співпрацюють з кримськими підприємствами, у білоруських магазинах можна купити харчову соду і вино "Массандра" кримського виробництва.

На товарі не зазначали хто поставляє товар до Білорусі. Журналісти зателефонували на завод, аби дізнатися яка саме фірма поставляє товар, оскільки країна офіційно не визнала Крим російським. Втім, такої інформації їм не надають, лише підтверджують, що співпрацюють з Білоруссю.

"Ми поставляємо не тільки харчову соду в Білорусь. Поставляємо також кальциновану, яку використовують у виробництві скла. Співпраця йде ще з радянських часів. Я не можу назвати наших партнерів, так як це комерційна таємниця. Але ви можете це визначити по своїм склярам", - розповіла провідний спеціаліст із зовнішніх економічних зв'язків "Кримського содового заводу" Венера Заварзіна.

Журналісти дізнались, що з Кримом наразі співпрацює склозавод "Німан".

"Ми працюємо з Кримом. Працюємо, але не так, як би хотілося. Ми постачаємо туди нашу скло продукцію", - розповіла заступник директора по реалізації склозаводу "Німан" Діана Тарашкевич.

Крім того, працівники мінських супермаркетів, до яких звернулися журналісти, не змогли відповісти, хто поставляє харчову соду з Криму в Білорусь.

У Новополоцькому магазині "Євроопт", виявилось, що продавчині не в курсі, що "Крим - це не частина РФ".

На твердження про те, що Білорусь не визнає Крим частиною російської території, в торговій мережі відповіли, що "будуть шукати документи".

Як повідомили журналісти, постачальником харчової соди в великі гіпермаркети Білорусі виявилася "СМТБ ГРУП". Однак, про організацію відомо лише те, що вона зареєстрована в липні 2016 року.

В організації підтвердили, що "є постачальниками" товарів з Криму. На припущення журналістів про те, що торгівля з Кримом може стати причиною санкцій з боку України відповіли, що це "політичне" питання, відповідати на яке потрібно через запит.

 "У вас питання, на який ви хочете політичну відповідь, направляйте офіційний запит ... Це не політика, що Білорусь Крим не визнала? Вся держава приймає платежі, а ви мені таке питання задаєте", - відповіли в "СМТБ ГРУП".

Водночас, у державному митному комітеті Білорусі не відповіли, які торгові відносини у країни з анексованим Кримом. Лише повідомили, що митникам потрібен додатковий час на підготовку офіційної відповіді.