На Марсі все ще може бути вулканічна активність, - вчені

Величезне озеро рідкої води, виявлене під льодом у Південного полюса Марса, може свідчити про діючу вулканічну активність Червоної планети

Такого висновку дійшли вчені з Американського географічного товариства, передає New Atlas.

Озеро рідкої води на Марсі було виявлено в минулому році апаратом Mars Express. Водойма знаходиться під шаром криги товщиною близько 1,5 км, а його площа становить близько 20 км. Рідку форму воді дозволяють зберігати розчинені в ній солі натрію, магнію і кальцію.

Нове дослідження показало, що солей недостатньо, щоб підтримувати води в рідкому стані - ймовірно, під озером існує підземне джерело тепла. Якщо його наявність підтвердиться, це означатиме, що на Червоній планеті досі триває вулканічна активність.

Вчені підрахували, що для нагрівання області під озером протягом останніх 300 тис. років в цьому регіоні повинна відбуватися вулканічна активність з накопиченням магми в камері площею близько 10 км.

"Це буде означати, що всередині Марса все ще йде активне формування магматичних вогнищ, і це не просто холодне, свого роду мертве місце", - каже Алі Бранса, провідна авторка дослідження.

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX