Німеччина побудує два термінали для прийому скрапленого газу

На півночі Німеччини планують збудувати щонайменше 2 термінали для прийому скрапленого природного газу. Вони дозволять країні купувати більше газу у США, Катару та інших держав світу

Про це повідомив міністр економіки Німеччини Петер Альтмайєр під час конференції з питань зрідженого газу, у якій взяли участь представники США, повідомляє Der Spiegel.

Термінали збудують на узбережжі Північного моря. Наразі для проекту розглядаються міста Брунсбюттель, Штаде та Вільгельмсхафен.

Наразі Німеччина не має жодного терміналу для прийому зрідженого газу та закуповує таке пальне з терміналів у сусідніх країнах. Водночас більшість газу, який споживає Німеччина, видобувається у Росії. Частина блакитного палива надходить також з Нідерландів та Норвегії.

Президент США Дональд Трамп хоче розширити торгівлю скрапленим газом і розглядає Європу як ринок для розширення експорту. Він неодноразово висловлювався проти російського газопроводу "Північний потік-2".

Уряд США і Конгрес неодноразово погрожували санкціями проти німецьких компаній, що беруть участь у проекті.

За словами Альтмаєра, покупка американського СПГ не повинна служити для того, щоб заспокоїти застереження США. За його словами, у зв'язку з енергетичною реформою і скороченням імпорту з Північного моря Німеччина "зацікавлена в диверсифікації поставок газу".

Раніше міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус висловився за ширше використання СПГ-терміналу у Клайпеді, що б зробило Литву воротами американського скрапленого газу в Європу.