Сестра короля Таїланду вирішила балотуватися у прем'єри

Сестра тайського короля, 67-річна принцеса Уболратана висунула свою кандидатуру на посаду прем’єр-міністра країни

Це безпрецедентна ситуація для тайської політики, де члени королівської родини жодного разу не брали участі у виборах, повідомляє Reuters.

Парламентські вибори у країні заплановані на 24 березня. Їх намагалися провести ще з 2015 року, однак невдало. Таким чином, це будуть перші вибори до парламенту Таїланду після військового перевороту, який стався у країні у травні 2014-го.

Документи Уболратана до виборчої комісії подала в останній момент. Кандидатуру принцеси на посаду прем’єр-міністерки висунула опозиційна партія Тхаі Ракса Чаат.

Ця політична сила лишилась вірною прем’єру Таксину Шинаватре, якого скинули унаслідок військового перевороту у 2006 році.

«Партія висунула принцесу як єдиного кандидата. Вона добре обізнана і підходить на цю посаду. Гадаю, жодних юридичних проблем щодо її кваліфікації не буде, але ми чекатимемо, поки виборча комісії погодить її кандидатуру» — повідомив лідер партії Причапол Понгпаніч.

Головним конкурентом принцеси у передвиборчих перегонах буде Прайут Чаноча, лідер військової хунти Таїланду, який теж оголосив про балотування у п’ятницю, 8 лютого.

Водночас король Таїланду Маха Ваджиралонгкорн намагався заблокувати несподіване рішення своєї старшої сестри балотуватися на посаду прем’єра країни. Він назвав її кандидатуру від опозиційної партії «недоречною» та неконституційною.