Вчені знайшли, ймовірно, найдавніші сліди живих організмів на Землі

Геомікробіологи з Кардіфського університету у Великобританії виявили, можливо, найдавніші сліди живих організмів на Землі

Про це пише ScienceAlert.

Вчені знайшли в прихованих родовищах сланцевих порід на західному узбережжі Африки тонкі трубчасті структури зі скам'янілими слідами, залишеними крихітними слизовими живими істотами.

Провівши аналіз цих слідів, вчені прийшли до висновку, що ці живі організми існували у вологому середовищі близько 2,1 млрд років тому. Попередні знайдені сліди живих істот датуються періодом близько 1,8 млрд років тому.

Незважаючи на те, що неможливо точно описати зовнішній вигляд цих древніх організмів, дослідники припускають, що це були або амеби, що злилися в одну колонію , або цвіль. Можливо, вони пересувалися в пошуках поживних речовин або кисню, вважає керівник дослідження, біолог Ернест Чи Фру.

У знайдених слідах вчені виявили також скам'янілі біоплівки живих істот, а за допомогою рентгенівської комп'ютерної мікротомографії склали загальний розмір цих шляхів, за якими пересувалися живі істоти. Надалі вчені сподіваються продовжити вивчення цієї території для пошуків нових слідів мікроорганізмів.

Нещодавно вчені знайшли найдавніші сліди, залишені білатеральними (двобічно-симетричними) тваринами близько 550 мільйонів років тому - і це найдавніші сліди перших тварин на Землі.