Від Луценка вимагають розслідувати статки Тимошенко

Центр протидії корупції вимагає від генерального прокурора Юрія Луценка порушити кримінальне провадження за фактами можливого незаконного збагачення нардепа і кандидата у президенти Юлії Тимошенко

Про це у ЦПК написали 13 лютого.

ЦПК вимагає, аби Луценко вніс справу до Єдиного реєстру досудових розслідувань і визначив підслідність за НАБУ.

"Наприкінці 2018 року ЦПК надіслав аналогічні заяви до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Національного антикорупційного бюро України з відповідними копіями документів, що свідчать про приховані витрати Юлії Тимошенко на послуги американських лобістів", - йдеться в повідомленні.

Антикорупційні органи мали протягом 24 годин внести відомості до ЄРДР відомості та розпочати розслідування, однак ні в САП, ні в НАБУ тоді не внесли відомості до ЄРДР та не розпочали розслідування.

Тому ЦПК звернувся до суду, але судді Солом’янського районного суду Києва відмовились зобов’язувати антикорупційні органи відкрити справу проти Тимошенко.

У ЦПК нагадали, що у березні минулого року стало відомом, що американська фірма "Two Paths LLС" у лютому 2018 року найняла піар-компанію "Avenue Strategies Global LLC" представляти інтереси Тимошенко.

Усього йшлося про виплату $390 тис у 2018 році піарнику, який також обслуговував президента США Дональда Трампа.

"Прізвище Тимошенко, як особи, якій надають лобістські послуги, безпосередньо згадується в офіційній звітності піар-компанії, поданій до Департаменту юстиції США", - йдеться у повідомленні ЦПК.

А у деклараціях Тимошенко немає статків, що відповідають витратам у $390 тис. Тому незрозуміле походження грошей на послуги американських лобістів може свідчити про незаконне збагачення Тимошенко.

"Компанія “Two Paths LLС” могла сплачувати за лобістів для Тимошенко, щоб приховати масштабні витрати на такі послуги. Згідно з законами штату Делавер (США), у якому зареєстрована фірма, офшорні компанії можуть не вказувати своїх реальних власників", - пишуть у ЦПК.

Окрім того, дані Департаменту юстиції США підтверджують, що інша американська компанія Innovative Technology and Business Consulting, найняла американських лобістів The Livingstone Group LLC для організації у 2018 році зустрічей Юлії Тимошенко з деякими американськими політиками у Вашингтоні.

Вартість таких послуг складає  $50 тис. на місяць у період з червня 2018 по червень 2019 року. Загальна сума контракту становить $600 тис.

Та ж компанія і замовила послуги американської журналістки Naomi Decter Munson. Вона отримує щомісячно $15 тис. з серпня 2018 по серпень 2019 року. Загалом вартість послуг журналістки складає $180 тис.