Хвіст, схожий на серце: вчені оголосили про новий вид динозавра до Дня закоханих

Майже повний скелет незвичайного титанозавра, чий хвіст складався з хребців, схожих за формою на серце, відшукали в Танзанії

Про це пише Science Daily.

"Це відкриття допомогло нам зрозуміти, як виглядала фауна Африки під час однієї з епох  "великих змін". До того ж тепер ми краще розуміємо, як виглядала географія континенту в той час, а незвичайний хвіст ящера став своєрідним подарунком для публіки на день Святого Валентина ", - заявила представник Національного наукового фонду США. 

Титанозавр отримав ім'я Mnyamawamtuka moyowamkia. Це означає "тварина з річки Мтука з хвостом-серцем" на мові кісуахілі. Скелет викопного ящера дуже добре зберігся, що дозволило палеонтологам зробити висновки про його родинні зв'язки і походження.

На думку вчених, титанозавр належить до числа зауроподів - великих чотириногих травоїдних ящерів. Вони відрізняються від інших динозаврів величезною масою, великою кількістю яєць в кладці і швидким зростанням молодняку.

Порівнюючи Mnyamawamtuka moyowamkia з іншими відомими титанозаврів, вчені прийшли до висновку, що даний вид є раннім представником Lithostrotia, яка включає більшість видів титанозаврів з верхнього мелового періоду.

Таким чином, відкриття, як зазначається, повідомляє про ранні етапи еволюції великої диверсифікації титанозаврів. Крім того, за словами дослідників, відкриття вказує на тісний зв'язок між титанозаврами у південній частині Африки і Південній Америці.

Раніше до роду титанозаврів вчені зараховували всі знайдені нові скам'янілості, які не можна було достовірно ідентифікувати.