Президент Ірану звинуватив США у теракті проти військових

Президент Ірану Хасан Рухані звинуватив Сполучені Штати та їхніх регіональних союзників у терористичному нападі на південному сході Ірану, в результаті якого загинули десятки солдатів елітної Революційної гвардії

Про це повідомляє Reuters із посиланням на місцеві ЗМІ.

"Цей злочин залишиться брудною плямою у чорному списку злодіянь основних прихильників тероризму у Білому Домі, Тель-Авіві та їх спільників у регіоні", - сказав Рухані.

Представники Революційної гвардії заявили в середу, що терорист-смертник, який керував транспортним засобом, навантаженим вибухівкою, влаштував вибух біля автобуса, що перевозив військових гвардії у провінції Систан та Белуджистан.

Окрім Ізраїлю, Рухані не назвав регіональних держав, які він вважає винними. В основному шиїтський Іран не визнає Ізраїль, який є ключовим союзником США у регіоні, та вважає Тегеран загрозою для свого існування.

Нагадаємо, напередодні в Ірані біля військової бази в місті Чабахар в провінції Систан і Белуджистан на південному сході країни стався вибух. В результаті нападу терориста-смертника на автобус з військовослужбовцями "Корпусу Вартових Ісламської революції" загинув щонайменше 41 військовий, ще 20 осіб постраждали.

Відповідальність за теракт взяло на себе сунітське джихадистське угруповання "Джаіш аль-Адл". Офіційний Тегеран вважає це угруповання терористичним. Воно складається з колишніх членів сунітської екстремістської групи "Джундалла", яка діяла у провінції до 2010 року.

Речник міністерства закордонних справ Ірану Бахрам Гасемі пообіцяв, що влада відповість на цю атаку.