Турчинов: понад 50% оборонного замовлення виконують приватні компанії

Понад 50% державного оборонного замовлення виконують приватні підприємства

Про це заявив секретар РНБО Олександр Турчинов, повідомляє Еспресо.TV.

На засіданні РНБО Турчинов сказав, що Україна була змушена в стислий термін відновлювати свій оборонний комплекс. Сьогодня одним з основних питань є модернізація основних фондів оборонних підприємств. Також слід виконати цілий комлекс задач, в тому числі в управлінні і організації роботи.

"Ми не зможемо зробити суттєвий крок вперед без системних інвестицій, інноваційного ресурсу, який необхідно вкладати в оборонно-промисловий комплекс. І це треба вирішувати не колись, завтра, а саме сьогодні", - наголосив Турчинов.

Секретар РНБО повідомив, що більше ніж 50% держзамовлень "для оборонки" виконують приватні підприємтсва.

"Істотні зміни в в оборонній галузі залежать від підтримки парламенту, бо сьогодні багато питань гальмується", - наголосив Турчинов.

Другий блок питань, на якому зупинився високопосадовець, це прозорість в формуванні і виконанні державного оборонного замовлення. Наразі, ця система утаємничена, це інформація з обмеженим доступом.

"В результаті цього значно зростають корупційні ризики, збільшується небезпека отримання неякісної або застарілої продукції, збільшується ризик, що ми витратимо значно більше бюджетних коштів ніж це необхідно. Це неприпустимо в цих умовах, в яких сьогодні знаходиться країна", - зазначив Турчинов.

Питання формування держоборонзамовлення - найбільший приорітет оборонного комплексу. Ці питання мусять мати чітке і системне обгрунтування. Тому, на думку Турчинова, за використанням оборонного бюджету має стежити громадськість.