У Play Market і App Store знайшли додаток, який стежить за пересуваннями саудівських жінок

У магазинах додатків Play Market і App Store компаній Google і Apple виявили додаток Absher, яке дозволяє контролювати пересування жінок в Саудівській Аравії

Про це повідомило американське видання Insider.

Додаток Absher розробило міністерство внутрішніх справ Саудівської Аравії. За допомогою його додатку громадяни серед іншого можуть оплачувати штрафи, реєструвати новонароджених або продовжувати водійські посвідчення.

Додаток також дозволяє саудівським чоловікам давати або скасовувати дозвіл своїм дружинам. Тобто програма автоматично відправляє повідомлення, якщо жінка використовує свій паспорт під час перетину державного кордону.

Дослідник у коментарі виданню Amnesty International Дана Ахмед закликала Apple і Google оцінити порушення і "зменшити шкоду, яку це додаток може завдати жінкам". Ясмін Мухаммед, колишня мусульманська активістка, яка пише про права жінок, заявила, що компанії "сприяють архаїчному жінконенависництву".

Дослідник Human Rights Watch Ротна Бегум повідомила виданню, що у Apple і Google заборонено розміщення додатків, що сприяють загрозам і переслідуванням у магазинах. І на думку правозахисниці, компанії повинні "особливо уважно перевіряти додатки, керовані державою, перед тим як допускати їх в маркети".

12 лютого сенатор від штату Орегон, член Демократичної партії США Рон Уайден звернувся до генеральним директорам Apple і Google Тіму Куку і Сундар Пічаї з вимогою негайно видалити Absher з Play Market і App Storе, зазначає Insider.

13 лютого Тім Кук у коментарі виданню NPR заявив, що "не чув про цей додаток", і пообіцяв провести розслідування.