Вчені з'ясували одну із причин погіршення пам'яті у похилому віці

Вчені Університету Джонса Хопкінса (США) прийшли до висновку, що хронічні запалення в середньому віці сприяють порушенню пам'яті та інших когнітивних функцій у похилому віці

Про це повідомляється в прес-релізі на MedicalXpress.

У дослідженні, яке тривало близько 20 років, взяли участь 12 336 осіб, середній вік яких досягав 57 років. На самому початку фахівці проаналізували зразки крові, щоб виміряти чотири біомаркери запалення - кількість білка фібриногену, число білих кров'яних тілець, зміст фактора фон Віллебранда і фактора згортання крові VIII. За цими показниками був розрахований загальний рівень запалення.

Три роки по тому фахівці виміряли рівень С-реактивного білка, чиє утримання в крові також підвищується при запаленні. За підсумками всіх учасників розділили на чотири групи в залежності від загального рівня запалення і змісту С-реактивного білка. Когнітивні здібності тестувалися на початку дослідження, 6-9 років по тому і в кінці 20-річного періоду.

Виявилося, що у тих, у кого спостерігалися високі показники запалення, відбулося 8-% погіршення пам'яті та інших розумових навичок. Максимальна кількість С-реактивного білка сприяло 12-% погіршенню когнітивних здібностей. Найсильніше зачіпалася пам'ять в порівнянні з мовними навичками або виконавчими функціями. При цьому фахівці враховували такі сторонні чинники, як освіта, захворювання серця і високий артеріальний тиск.

Виконавчими функціями називають ряд когнітивних процесів, що відповідають за контроль над поведінкою. Вони дозволяють виробляти лінію поведінки, необхідну для досягнення певної мети, лежать в основі планування, раціонального мислення і розв'язання задач.