Посла Ізраїлю викликали до МЗС Польщі через слова Нетаньяху

МЗС Польщі викликало в п’ятницю на розмову посла Ізраїлю у Варшаві Анну Азарі з приводу нібито антипольських висловлювань прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньяху

Про це повідомила PAP речниця МЗС Польщі Ева Сувара.

"Посла Ізраїлю викликано до міністерства закордонних справ. Ми просто хочемо отримати пояснення у медійній справі, а конкретніше – про статтю, яка з’явилася в ізраїльській газеті, що стосується виступу пана прем’єра Беньяміна Нетаньягу в музеї історії польських євреїв. Ми хочемо отримати більше інформації, а також передати польську позицію", - заявила Сувара.

Справа стосується публікації у четвер в ізраїльській газеті Jerusalem Post. Автор статті написав, що під час відвідання музею історії польських євреїв у Варшаві Нетаньягу нібито сказав, що поляки в роки війни колаборували з нацистами під час Голокосту.

Цю інформацію відразу спростувала посол Ізраїлю в Польщі Анна Азарі.

"Я була присутня на брифінгу прем'єр-міністра, і він не сказав, що польська нація співпрацювала з нацистами, а тільки сказав, що нікому не пред'явили позов за згадку про тих поляків, які з ними співпрацювали", - сказала Азарі.

Посол підкреслила, що Jerusalem Post уже змінив свою статтю, зазначивши, що попередня версія не відповідає дійсності - це сталося на прохання прем'єр-міністра Нетаньяху.

Попри це, польське МЗС все одно вирішило викликати для роз’яснень Анну Азарі.