Стало відомо, чому українських правозахисників депортували з Казахстану

Українських правозахисників, Людмилу Волошину та Валерія Явтушенка, депортували з Казахстану за надуманим приводом через втручання у справу над Айгуль Акбердієвою

Про це заявила волонтер Італійської федерації з прав людини Наталія Панченко у Facebook.

Вона повідомила, що у постановах суду у справі Волошиної та Якушенка вказується, що спостерігачі нібито не надали документи про здійснення ними місії Federazione Italiana Diritti Umani, а в системі міграційної служби "Беркут" мета прибуття вказана як "приватна".

Панченко написала, що дані до міграційної системи вносять її працівники. Тобто, особа, яка перетинає кордон, їх не бачить, а заповнює міграційну картку.

"У Якушенка цю карту забрали ще в суді і більше не повернули, Людмилі ж вдалося зробити фото своєї карти, де видно, що в день в'їзду до Казахстану вона чітко вказала свою ціль перебування - "моніторингова місія FIDU", - написала правозахисниця.

Панченко важає, що у Волошиної й Якушенка виникли проблеми через те, що вони були на суді над Айгуль Акбердієвою, де "судді, незважаючи на тиск зверху, схвалили правомірне рішення".

На суддів почали тиснути і спостерігачі це зафіксували на фото й відео, а потім поспілкувалися з суддею. Він відкрито заявив про тиск і передав їм докази. Людмила Волошина змогла опублікувати це у Facebook та передати FIDU.

"Після цього спостерігачі і суддя вилетіли з міста Актау, де відбувався суд, до Астани. В Астані, буквально через декілька годин від поселення, Людмилу та Валерія затримали - і поспіхом "шили їм депортацію", - написала Панченко.

За її словами, суддю також схопили, але його не судили, а "ламали" спецслужби.

Адвокати наразі написали апеляційне оскарження.

За словами Панченко, коли український консул під ніч знайшов Волошину й Якушенка, його до них не пускали.

FIDU та депутати Європарламенту вимагають від Казахстану пояснення ситуації.

Панченко вважає, що в Казахстані ці дії не матимуть наслідків, а суддів залякають - і вирок у справі Айгуль Акбердієвої визнають неправомірним і засудять її.