Трамп запровадить надзвичайний стан, щоб побудувати стіну на кордоні з Мексикою

Президент США Дональд Трамп введе режим надзвичайного стану в країні, щоб отримати гроші для будівництва стіни на кордоні з Мексикою в обхід Конгресу

Про це повідомила офіційний представник Білого дому Сара Сандерс в Twitter.

"Президент Трамп підпише законопроект про державне фінансування, і, як він заявляв раніше, він також здійснить інші виконавчі заходи, в тому числі надзвичайний стан в країні, для забезпечення того, щоб ми зупинили гуманітарну кризу та кризу національної безпеки на кордоні", - сказала Сандерс.

Вона також зазначила, що Трамп підпише компромісний проект держбюджету, який запобіжить відновлення шатдауну.

Очікуваний режим НС не буде припиняти дію законів або вводити обмеження громадянських прав в США, але може дозволити президенту отримати кошти на зведення стіни без схвалення Конгресу, повідомляє DW.

Як пише Reuters, противники такого рішення, лідери демократичної партії в Конгресі США, звинуватили Трампа у перевищенні влади і не виключають, що будуть оскаржувати його в суді.

Раніше демократи і республіканці в Конгресі США досягли принципової угоди з приводу безпеки на кордоні і, таким чином, запобігли ще одному шатдауну. Однак, двопартійний законопроект відмовив Трампу у коштах, які він вимагав для прикордонної стіни.

У випадку запровадження надзвичайного стану адміністрація Трампа може зібрати понад 7 мільярдів доларів з фондів інших міністерств на фінансування зведення стіни.

Спікер Палати представників Конгресу Ненсі Пелосі заявила, що не вважає те, що відбувається на кордоні з Мексикою надзвичайним станом.

Раніше Сенат США затвердив законопроект про фінансування низки міністерств до вересня поточного року, щоб уникнути нового призупинення уряду.

Нагадаємо, з півночі 22 грудня 2018 року розпочалася процедура часткового припинення роботи уряду через відсутність фінансування держустанов.

Причиною шатдаун стали розбіжності щодо фінансування будівництва стіни на кордоні з Мексикою. Це одна з головних передвиборних обіцянок президента Дональда Трампа. Опозиційні демократи категорично відмовляються голосувати за фінансування цього проекту вартістю понад $5 мільярдів.